Det er en kunst å vente på stor kunst...!

Jane Hupe i dyp konsentrasjon. Godt å kunne se bildet på avstand...


 
En veggcollage av avispapir og akryl skal smykke sceneveggen i Halldis-salen på Fagerhøi!Helt siden i sommer har Sarpsborgkunstneren Jane Hupe arbeidet intens med utsmykkingsoppdraget til Fagerhøi Humanistisk Senter. I september var hun på besøk for å besiktige salen sammen med kunstnerekteparet Kåre Nordvik og Unni Skurdal. Et hjertelig møte. Selve bildet skal holdes hemmelig til avdukingen, men et lite gløtt inn i arbeidsprosessen unner vi folket. Det pirrer bare forventningene. Våre har økt proposjonalt med prosessen som skrider framover. Dog er det en kunst å vente på stor kunst! I Janes siste nyhetsbrev, datert 14. november 2011, hadde hun dette å fortelle:

«Jeg er forelsket i bildet og arbeidsprosessen … noe som griper sterkt inn i hverdag og familieliv. Blikket vendes stadig innover og mot nye stunder på atelieret. Med full jobb ved siden av og en familie som krever sin kvinne, kan det fort bli hett rundt ørene, men desto mer verdsetter jeg dette rommet.

Veggbildet er altså en collage av avispapir og akryl. Må si at det å jobbe i store format passer meg veldig bra. Kan ikke se for meg å jobbe smått igjen noen gang.  Det er befriende å legge fysisk kraft og bevegelser rett inn i bildet. Jeg maler med begge hendene, bruker breeeede koster, kaster på malingen og sliper av lag med grovt sandpapir. Leter og graver - hvilke farger synger sammen, hvor lyst eller mørkt kan jeg gå? Tester ut balansepunkter og spenninger. Bygger opp og river ned, driter i detaljer og fokuserer på det grunnleggende – komposisjon, valør og farger. Tvinger meg selv til å tenke at jeg har all verdens tid. Selv om det dukker opp spennende områder jeg fascineres av, så lar jeg dem gå. Det å følge prosessen er i grunnen en avansert øvelse i å stole på at jeg senere er i stand til å hente opp igjen detaljer når jeg trenger dem.

Jeg fotograferer endringene underveis og sender dem til min mentor Kåre Nordvik. Han gir verdens beste innspill og oppmuntringer. Komposisjonen står godt nå og tegninger begynner å komme på plass. Man kan ane hvor bildet er på vei, men allikevel vet jeg ikke hvor mye eller lite som gjenstår før bildet er ferdig. Nå er bildet pakket ned for å bli med til Nordvik i Østerdalen til helgen. Blir utrolig spennende å høre hans innspill før jeg tar fatt på siste del av arbeidet.  Et mål er å være ferdig i februar, men om det blir i 2012 eller 2013 får være opp til bildet. Jeg jobber i hvert fall så godt og intenst som jeg kan, men slipper det ikke før det er klart.»

| Svar

Nyeste kommentarer

07.02 | 01:41

Logoen til Hammeren Skole ble til Fagerhøi HS (Humanistisk Senter) 2011.

13.11 | 07:25

Hei, har et kort bokmanus. En serie fortellinger fra tjenesten som offiser. En hyllest til verneplikten og den norske soldat. Betaler utgivelsen. MVH Einar.

26.01 | 12:54

Logoen til Hammeren Skole.

07.08 | 10:41

Jeg har så smått begynt med slektsforskning og ser til min glede og overrasking at skogfinner er mine aner. Ifarneset, Rødbuknappen, Raatikainen mm.