Vi anbefaler følgende nye album...

Finn Coren: «Mitt Hjerte» (Dikt Av Jens Bjørneboe), 2011. Et musikalsk portrett av Jens Bjørneboe. Tre år etter den kritikerroste Olav H. Hauge-hyllesten I Draumar Fær Du slipper Finn Coren nok en utgivelse i serien som tar for seg nordiske lyrikere. Denne gang har han tonesatt 19 dikt av den karismatiske forfatteren og rebellen Jens Bjørneboe (1920-1976), samt minnediktet "Sten mot ruten: dikt i natten" av Bjørneboes fetter, André Bjerke. Musikalsk spenner albumet fra nakne akustiske sanger, via episke ballader med strykekvartett, til monumentale og rå rockelåter. Coren er opptatt av det sammensatte mennesket Jens Bjørneboe, og ønsker å romme ytterpunktene hos forfatteren - det såre, det vare, romantikeren, esoterikeren, refseren. Og gjennom det hele, et menneske og en kunstner som konsekvent tar parti for den svake og utstøtte, med varme og ekte medfølelse. Jens Bjørneboe var et modig og uredd menneske, en klar stemme i sin samtid. Finn Coren formidler alle disse kvalitetene, og gir samtidig diktene en ny dimensjon - som sangtekster. Mitt Hjerte består av dikt fra Bjørneboes tre diktsamlinger utgitt på 50-tallet, fra to av skuespillene på 60-tallet, samt løse dikt publisert i antologien Aske, vind og jord (1968) og to etterlatte dikt publisert i Samlede dikt (1977). Albumet ble påbegynt allerede i 2003, men måtte legges på vent på grunn av sykdom. Mitt Hjerte er produsert av Finn Coren og Øystein Vesaas. CD-utgaven av albumet kommer med en 32-siders booklet som blant annet inneholder flere fotografier av Bjørneboe og maleriet "Selvportett" fra 1944. Bookleten inneholder også malerier av Rigmor Voldnes og Finn Coren. http://www.finncoren.com

Ny plate fra HEGE RIMESTAD THE SEED KEEPER - a musical tribute to the farmers of India. Felepioneren Hege Rimestad er en verdensmusiker i særklasse. Få norske artister har vært innom flere musikalske sjangere og kontinenter enn henne. Mange kjenner Hege fra 70-tallsgruppene Amtmandens Døtre og Veslefrikk, og fra hennes samarbeid med Mari Boine. Hun har også studert sørindisk fiolinteknikk, noe hun får benyttet til fulle på sin nye plate ”The Seed Keeper - a musical tribute to the farmers of India.” Utstyrt med fele og opptaker har Hege Rimestad krysset India fra sør til nord. Albumet åpner med lyden av elven Ganges der den springer ut av en isbre i Himalaya. Uvanlige medspillere har hun også funnet i fugler, maskiner, biler, vind og gresshopper. På ”The Seed Keeper” får vi høre noen av de fremste utøverne av indisk musikktradisjon Norge har å by på, som søskenparet Jai Shankar og Rohini Sahajpal på tablas og sitar, samt sangeren Vasuky Jayapalan som går i dialog med grønnsakselgere i havnebyen Chennai. Heges fele går som en rød tråd gjennom hele reisen, både i ren og akustisk form, og med de elektroniske eksperimentene som er blitt hennes varemerke. Ideen til albumet ”The Seed Keeper” ble født høsten 2006, da Hege deltok i en workshop i Nord-India sammen med billedkunstner Anna Widén. De to kvinnene fikk her et innblikk i arbeidet til organisasjonen Navdanya, som jobber med biologisk vern, bønders rettigheter og med å redde frø fra å bli utryddet. Dette sterke engasjementet ender med at Hege og Anna ved to anledninger besøker småbøndene i Saur, en landsby som ligger på 2000 meters høyde i Himalaya. Når de her får en direkte oppfordring om å skape noe kunstnerisk fra dette lokalsamfunnet, griper de muligheten. Plata er derfor beriket med en rekke av Anna Widéns vakre fotografier fra området. Hege Rimestad (f. 1954) vant Spellemannprisen for barneplata ”Fly som en stein” sammen med Geirr Lystrup i 2004. Hun har komponert musikk til film, teater og dans, og mange vil også huske henne som “Rødnissejenta” i tv-serien ”Jul i Blåfjell”. De siste par åra har hun turnert flittig med gruppa Halvsøstra og kabareten ”Hjertet kan´ke ta så feil” om den engelske folkrockeren Kirsty MacColl. Om Hege Rimestads solodebut ”Hvite Pil” (1997) skrev Dagbladets anmelder: ”Her er trolsk råskap og sugende eksotisme, vill magi og rykende rock’n’roll. Fra Bagdad til Jotunheimen bærer denne ferden, dersom du holder taket i manen på den ville hesten Hege Rimestad har spent for sin musikalske vogn. Denne plata får et slitt uttrykk som verdensmusikk til å føles som et fattig ord. Kanskje kan den kalles en verdensslått?” Musikere på The Seed Keeper: Vasuky Jayapalan, vokal Sunthar Kanesan, mirthangam (tromme), ghatam Hege Rimestad, fele, munnspill, sampling, div instrumenter Jai Shankar Sahajpal, tabla Rohini Sahajpal, sitar Svein Schultz, bass I India: Manoj Dubey, vokal Om Pathak, tabla

Erling Ramskjell (artisten Æ), Træna: "Udyrbarmark: Alfatalismanisk/Omegalomantras" fra 2011. http://www.erling.nu

Mange nordmenn har et forhold til Jan Toft, først og fremst i kraft av at han var vokalist i Vamp på bandets første fem album. Høsten og vinteren 2009/2010 jobbet Toft og medprodusent Jørund Fluge Samuelsen med låtene til det som skulle bli Alle E Aleina, og innspillingen foregikk etter hvert i Oslo, Etne og Stavanger. Melodiene er Tofts egne, de fleste ordene likeså, men her er også to tekster ført i pennen av hans gamle parhest fra Vamp, Arnt Birkedal. Den første singlen fra albumet, "Berceuse", er en tonesetting av et av Andre Bjerkes aller mørkeste dikt, mens andresinglen "Undervurder" er en fin poplåt med sangbidrag fra Ingebjørg Bratland og elever fra Rossabø skole.

TA:LIK RECORDS, 2012

| Svar

Nyeste kommentarer

07.02 | 01:41

Logoen til Hammeren Skole ble til Fagerhøi HS (Humanistisk Senter) 2011.

13.11 | 07:25

Hei, har et kort bokmanus. En serie fortellinger fra tjenesten som offiser. En hyllest til verneplikten og den norske soldat. Betaler utgivelsen. MVH Einar.

26.01 | 12:54

Logoen til Hammeren Skole.

07.08 | 10:41

Jeg har så smått begynt med slektsforskning og ser til min glede og overrasking at skogfinner er mine aner. Ifarneset, Rødbuknappen, Raatikainen mm.